Jdi na obsah Jdi na menu
 


LOKO Trutnov A – TJ Tatran Hostinné: 2 ½ - 2 ½

4.3.2018

9.4

LOKO Trutnov A

Typ

2½ - 2½

TJ Tatran Hostinné

 

Typ

1

Harantík Josef

1632

K

0 : 1

Jindřišek Martin

1685

H

2

Neubauer Vilém

1781

 

0 : 1

Ulman Tomáš

1589

K

3

Kvasničák Josef

1542

 

½ : ½

Matras Vojtěch

1698

H

4

Dušek Jiří

1427

 

1 : 0

Ciler Jakub

1396

 

5

Bönisch Pavel

1329

 

1 : 0

Sukup Ladislav

1455

 

Rozhodčí:

 

Josef Harantík

 

             Bohužel poslední krok k titulu vítěze Okresního přeboru se nám moc nevydařil, nutně jsme potřebovali vyhrát, ale nakonec jsme v zápase s Trutnovem A brali „jen“ remízu. Přesto si myslím, že druhé místo je po létech, kdy jsme se pohybovali spíše v druhé polovině tabulky hodně dobrý výsledek, který nám dává šanci postoupit do krajské soutěže.

      Domácí nás přivítali v nové hrací místnosti, situované v podkroví Národního domu v Trutnově a oproti minulým kolům nastoupili v dosti obměněné sestavě, což možná některé naše hráče zaskočilo tak, že poněkud polevili v ostražitosti zahájení. Samotný zápas začal zhruba pět minut po 9.hodině (čekalo se na Vildu), ale již po hodině hry jsem po shlédnutí průběhu zadních partií viděl, že se nám sen o titulu poněkud vzdaluje. Kuba i Láďa shodně prohrávali od dva pěšáky, Vojta o jednoho a já s Tomášem jsme naopak o pěšáka vedli. Nejrychlejší průběh měl duel na 4. šachovnici, zde se sice Kubovi podařilo proti velezkušenému Jiřímu Duškovi vyrovnat stav pěšců, ale za cenu ztráty lehké figury a následně i celé partie. Stav 1 : 0 pro LOKO. Je sice škoda, že Kuba prohrál v nejméně vhodném okamžiku, ale až do této partie si držel svou neporazitelnost a za celou sezonu pobral skvělých 7,5 bodů z 9 partií, jediný, kdo s ním dokázal bodově držet krok byl Tomáš Láska z vítězné Lomnice.

      Na první prohru jsme dokázali poměrně rychle ještě odpovědět. Na 1. šachovnici se mi s černými podařilo přehrát domácího kapitána Josefa Harantíka, v zahájení jsem jej obral o pěšce, následně jsem ho musel sice po boji vrátit, ale ve vzniklé pěšcovce, kdy jsme oba měli věž a 6 pěšců jsem lépe kombinoval. Výsledkem byla má převaha 5 pěšců oproti 3 a následná Josefova kapitulace = vyrovnáno 1 : 1.

      Bohužel na 5. šachovnici Láďa Sukup(černé) proti Pavlu Bönischovi od začátku tahal za kratší konec, absolutně mu nevyšlo zahájení, kde ztratil dva pěšce, a navíc umožnil Pavlovi, aby si d-pěšcem došel pro druhou dámu. Na její likvidaci musel Láďa obětovat věž a do koncovky, šel tedy s figurou méně. Láďa se ještě pokusil vyčarovat z pozice věčný šach, ale po další ztrátě střelce se vzdal. Stav 2 : 1

     Definitivní konec ohledně našeho vítězství vzal duel na 3. šachovnici. Zde se utkali náš Vojta Matras(černé) a Josef Kvasničák. V dámském gambitu stály Vojtovy figury pasivněji, z čehož záhy vyplynula ztráta pěšce. Následně se hra na obou stranách stabilizovala a ani bíle barvy neusilovaly o výhru – za sebe musím říci, že remíza byla maximum, co mohl Vojta z dané pozice vytěžit, a tak se i stalo. Stav 2 ½ : 1 ½

     O konečný výsledek se bojovalo na 2.šachovnici, zde se do sebe pustili Tomáš Ulman(bílé) a domácí persona Vilda Neubauer, který i přes svůj pokročilý věk, je stále velmi nebezpečný hráč. V koncovce, kdy na obou stranách zbyly jen pěšci a těžké figury, byl to právě Vilda, který i přes nepřízeň ztráty jednoho pěšce kul pikle a snažil se využit toho, že bílý král neměl únikové okénko. Později se oba hráči dostali s časem na úroveň bleskové hry, v tomto momentě se Vilda dopustil hrubé chyby a před ztrátou poslední věže se vzdal. Tomáš tak nejen srovnal celkový výsledek zápasu na 2 ½ : 2 ½ , ale získal i velmi cenný skalp.

5.jpg2.jpg3.jpg

20180304_114739.jpg