Jdi na obsah Jdi na menu
 


Chotečská záloha C- TJ Tatran Hostinné: 1- 4

 

chotec.png

 

Vojta Matras

14 hod

        Po minulém kole, kdy jsme doma porazili Lomnici nad Popelkou, jsme se dostali na první místo. To jsme chtěli potvrdit hned v dalším zápase v Chotči. Tzv. Chotečská záloha byla sice na posledním místě tabulky, ale na soupisce má i celkem silné hráče, takže bylo otázkou, s jakou sestavou na nás vyrukuje.

         Do malé vesničky nedaleko Lázní Bělohrad, se kterými Choteč na šachové úrovni velmi úzce spolupracuje jsme dorazili asi s dvacetiminutovým předstihem. Po informaci o změně hrací místnosti jsme se dostali na místní obecní úřad, kde nás čekala příjemně vytopená hrací místnost. Po napsání soupisek jsme zjistili, že soupeře ratingově převyšujeme na 4 z 5 šachovnicích, což nám dodalo klid do zápasu.

        Jako první dohrál Láďa Hainiš na 4.šachovnici, ten se svým soupeřem rozehrál ruskou hru, ve které ale celou partii tahal za delší konec a podařilo se mu získat figuru.

       Do vedení 2:0 nás nedlouho poté poslal Láďa Sukup, který hraje v poslední době ve velké formě. Svého soupeře na 5. šachovnici ve své oblíbené sicilce k ničemu nepustil a také získal figuru. Josef Koros sice bojoval statečně dál ale po ztrátě dalšího materiálu už mu nezbývalo nic jiného než se vzdát.

     Další bod jsem přidal já (Vojta Matras) na 2. šachovnici, když můj soupeř v zahájení nejdříve ztratil pěšce a ve střední hře se ho snažil získat zpátky, ale ztratil přitom svoji dámu, což pro něj znamenalo rychlý konec.

     Na 3. šachovnici vyhrál Kuba Ciler, ten se svým soupeřem Jiřím Bláhou rozehrál zvláštní variantu anglické, ze které Kuba vyšel trochu hůře. Následně ale ukázal, že jeho výsledky nejsou náhoda a dobrým taktickým výkonem přidal další bod.

     A konečně na první šachovnici nastoupil náš kapitán Tomáš Ulman, jenž s Ladislavem Grohem odehráli, zřejmě nejzajímavější a taky nejdelší partii dne. Hráli Rétiho zahájení, kde ale oba nejspíše teorii spíše vymýšleli. Tomáš v zahájení ztratil pika, kterého se mu podařilo získat zpět a pak se uchýlil k odvážně výměně, když soupeřovi sebral dámu, ale sám přitom ztratil věž a dvě lehké figury. Panu Grohovi se nakonec podařilo figury správně sehrát a dovést partii do vítězného konce a zaznamenal tak alespoň čestný bod pro Choteč

2.jpg3.jpg4.jpg7.jpg1.jpg