Jdi na obsah Jdi na menu
 


TJ Lomnive n/L - TJ Hostinné 3½ - 1½

27. 1. 2013

 

 

TJ Lomnice n/Pop. B   TJ Tatran Hostinné
Láska Tomáš (V) 1858 0 - 1 1760 Míl Jan (H)
Mikule ml. Zdeněk (K) 1700 1 - 0 1608 Jindřišek Martin
Mikule st. Zdeněk 1717 1 - 0 1495 Ulman Tomáš (ZK)
Krotil Ondřej 1527 ½ - ½ 1480 Sukup Ladislav
Hlubůček Vlastimil 1000 1 - 0 1474 Matiko Jan
  :

 

Na půdu jednoho z favoritů soutěže jsme vyjeli ve stejné sestavě jako do Rokytnice n/J,kde jsme uhráli remízu,k tomu v posledních třech kolech jsme bodovali,což také posilovalo náš optimismus.Domácí hráči bohužel nastoupili oproti poslednímu kolu v kompletní sestavě (ve Vrchlabí nastoupili jen ve čtyřech a proháli 3:2) a tak nás čekal regulérní boj-navíc na první tři šachovnice nasadili hráče s elem přes 1700 . Lomničtí se ukázali jako dobří hostitélé a k zápasu nám nabídli čaj a kávu zdarma,čehož jsme po mrazivé cestě rádi využily.

 

A jak se hrálo-na čtvrté šachovnici využil svých zkušeností Láďa Sukup a svého mladého soupeře donutil již v zahájení vytvořit dvojpěšce.Posléze po vyměně většiny figur se oba trochu zalekli pěšcové koncovky a domluvili se na remíze – ½ : ½

 

Na třetí šachovnici se s černými figurami nebál jít Tomáš do velké rošady proti letitému,ale přesto velice nebezpečnému p.Mikulemu st. ,který hrál malou rošádu, ale ihned zaůtočil na Tomovo dámské křídlo ,kde za pomocí pěšců a obou koní vytváří velký tlak na černého krále.Tomáš je nucen měnit dámy,ale ztrátě černopolého střelce stejně nezabrání a následně prohrává i celou partii.

 

Stav je 1½ : ½ pro domácí .

 

Honza Matiko,který letos ještě neprohrál se na páté šachovnici nebezpečně dostává pod tlak soupeřových bílých figur,kdy se na něj hrne doslova lavina bílých pěšců po celé šířce šachovnice a Honza si s tím neví rady. Oba soupeři téměř nemění materiál a v následném chumlu figur se p.Hlubůček doslova libuje a vytváří si matící choutky,což se mu vyplácí a Honza poprvé letos kapituluje. Stav 2 ½ : ½ pro domácí .

 

Na první šachovnici za nás nastupuje zkušený Honza Míl ,jenž po posledních výhrách je ve veliké pohodě a doslova si zde pohrál s neméně dobrým Tomášem Láskou. Honza v partii rozvinul svá útočná chapadla,kdy soupeři nabídne laskominu v podobě figurky či pěšce,ale běda jestli si ji dotyčný vezme - má mat. Tomáš Láska svodům odolal,ale po nucené výměně figur se dostal v pěšcové koncovce jen do role statisty a prohrává – stav 2 ½ : 1½

 

Poslední dohrávám já na druhé šachovnici s místní kapitánem Mikulem ml.,jehož dosavadní serie výher mě měla varovat. Zkusil jsem na něj své oblíbené zahájení c4 ,ale jak se ukázalo zná jej ještě lépe než já.Přesto jsme do střední hry šli za vyrovnaného stavu 6p,V,D ,soupeř si ponechal černopolého střelce oproti mému jezdci.Soupeři jsem nabídl remízu,ale ten ve vyrovnané pozici asi viděl více.Následně po chybě přicházím o pěšce na dámském křídle a černý pěšec jde do dámy,daří se mi jej blokovat a vytvářet zárověn hrozby vidliček na krále a věž či pěšce atd. .Soupeř však zapojuje do hry lépe hrajícího střelce,navíc se dostávám do časové tísně a vzdávám .

 

Konec zápasu -stav 3½ : 1½ pro domácí

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář